Wanneer je je iPhone of iPad met iTunes synchroniseert, wordt automatisch een back-up gemaakt. Regelmatig een back-up maken is verstandig, maar je kunt iTunes-back-ups overslaan. We raden af om een iTunes-synchronisatie zonder back-up uit te voeren, maar hier lees je hoe je die back-ups uitschakelt, en weer inschakelt als je je bedenkt.
Het iTunes-back-upproces uitschakelen in macOS
- Zorg dat iTunes volledig is afgesloten. (Gebruik “Stop” in je Dock.)
- Open de macOS-app Terminal. Je vindt die in Finder onder
Applications / Utilities / Terminal. Je kunt hem ook openen met Spotlight door op⌘ Cmd+te drukken, Terminal te typen en op⏎ Enterte drukken. - Laat Terminal de automatische iTunes-back-ups uitschakelen door de volgende opdracht in te voeren en daarna op
⏎ Enterte drukken:
defaults write com.apple.iTunes DeviceBackupsDisabled -bool true
Vanaf nu slaat iTunes het maken van een back-up over wanneer je het opent en synchroniseert. Wil je dit ongedaan maken, volg dan dezelfde stappen 1 tot en met 3, maar voer deze opdracht uit:
defaults write com.apple.iTunes DeviceBackupsDisabled -bool false
Vanaf nu kun je, wanneer je iTunes opent, je iPhone synchroniseren zonder dat er automatisch een iTunes-back-up wordt gemaakt. Wil je dit ongedaan maken, volg dan dezelfde stappen 1 tot en met 3, maar gebruik aan het einde van de opdracht false in plaats van true.
In macOS 10.15 voorkom je het maken van de back-up door de map ~/Library/Application Support/MobileSync op “Alleen-lezen” te zetten. Daarmee worden back-ups echter ook uitgeschakeld totdat de rechten voor “Lezen en schrijven” zijn hersteld.
Automatische iTunes-back-ups overslaan in Windows
- Zorg dat iTunes volledig is afgesloten.
- Open een opdrachtvenster. Druk op
⊞ Win+R, waarna het venster Uitvoeren verschijnt. Voercmdin en druk op⏎ Enter. - Typ een van de volgende opdrachten in het zwarte opdrachtvenster dat is geopend, afhankelijk van je versie van iTunes. Als je niet weet welke versie je hebt, maakt dat niet uit: de opdracht voor de verkeerde versie mislukt, maar richt geen schade aan.
Microsoft Store-versie van iTunes (sinds 2018 het meest gebruikt)
iTunes.exe /setPrefInt DeviceBackupsDisabled 1
64-bits versie van iTunes (sinds 2015 het meest gebruikt)
"%ProgramFiles%\iTunes\iTunes.exe" /setPrefInt DeviceBackupsDisabled 1
32-bits versie van iTunes
"%ProgramFiles(x86)%\iTunes\iTunes.exe" /setPrefInt DeviceBackupsDisabled 1
Vanaf nu kun je, wanneer je iTunes opent, je iPhone synchroniseren zonder dat er automatisch een iTunes-back-up wordt gemaakt. Wil je dit ongedaan maken, volg dan dezelfde stappen 1 tot en met 3, maar gebruik aan het einde van de opdracht 0 in plaats van 1.